Motherboard MS-6340 VER:1 (erp 0000): Computer stops responding

From FVue
Jump to: navigation, search

Problem

After working for a few hours, the computer stops responding. Pressing the reset button doesn't work.

I can see bad capacitors (swollen or bulged) on my motherboard.

Ms-6340 0000 badcaps.jpg

Ms-6340 0000 badcap1.jpg Ms-6340 0000 badcap2.jpg

I'm concerned about the following capacitors:

  • 4x 4700uF/6,3V (swollen/bulged heads)
  • 2x 3900uF/10V (these look good)

Solution

MS-6340 0000 good capacitors.jpg
The faulty capacitors should be replaced with new ones.

Contact MSI support. They were kind enough to send me new capacitors:

  • 4x 4700uF/6.3V, brand: nichicon
  • 2x 3900uF/10V, brand: TEAPO

You can consider to replace the capacitors yourself following these guidelines or use the badcaps.net repair service.

If you can't get the capacitors through MSI support, here's another place to buy them, e.g. Panasonic EEUFC0J272S. (€ 0.89) or Panasonic EEUFC0J272S (€ 1,20)

See also

http://badcaps.net
The central location for all information about bad capacitors
Motherboard MS-6340 VER:1 (erp 140): Computer stops responding
I'm having the exact problems with another motherboard, MS-6340 VER:1 (erp 140), VIA VT82C686B chipset. Erp 0000 (this page) has VIA VT86C686A chipset.

Journal

200602

Re-inserting netwerkcard seemed to bring the computer to live again.

20060301

Put network card in other PCI slot. Put contact spray in all PCI connectors.

20060304

Viewing /var/log/messages. Nothing unusual.

Reboot. Stops responding at login prompt.

Reboot. Last messages in /var/log/messages are:

Mar  4 12:11:52 bach kernel: NETDEV WATCHDOG: eth0: transmit timed out
Mar  4 12:11:52 bach kernel: eth0: Transmit timeout, status 0d 0000 407f media 10.
Mar  4 12:11:52 bach kernel: eth0: Tx queue start entry 4  dirty entry 0
Mar  4 12:11:52 bach kernel: eth0:  Tx descriptor 0 is 00002000. (queue head)
Mar  4 12:11:52 bach kernel: eth0:  Tx descriptor 1 is 00002000.
Mar  4 12:11:52 bach kernel: eth0:  Tx descriptor 2 is 00002000.
Mar  4 12:11:52 bach kernel: eth0:  Tx descriptor 3 is 0008003c.
Mar  4 12:11:52 bach kernel: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1

Power supply seems hot. Put back original fan which I had replaced with a more silent one — perhaps running at a speed too low. Computer hangs again. Same eth0 messages.

Removed network card. Hairs and dust sticked to the PCI connector. Cleaned it and put it back in original old PCI slot. Result: no more eth0 messages and computer keeps running for at least 2 hours before shutting down.

20060318

Computer stops responding.

Replaced network card RMC RTL8139D 27207S1 236E TAIWAN with network card RMC RTL8139D 38017S1 333E TAIWAN. Reboot. Computer wont start.

Connected computer to grounded socket. Computer wont start.

Am going to swap memory and network card of graphical PC which occassionaly hangs as well.

20060326

Put harddisk in K7 550MHz. Runs for two weeks now.

AMD Athlon stops responding. Maybe I should change power supply? Secured power connector. That seemed to do the trick.

200612

Madonna stops responding again.

20070120

Secured power connector. Secured graphic card and all PCI cards. Computer still stops responding on cold start. Computer stops responding after trying to mount floppy. On successful boot it says, after trying to mount floppy:

Jan 20 08:07:30 madonna hp: unable to open /var/run/hpiod.port: No such file or directory: prnt/hpijs/hplip_api.c 75
Jan 20 08:07:44 madonna modprobe: FATAL: Error inserting sonypi (/lib/modules/2.6.13-15.11-default/kernel/drivers/char/sonypi.ko): No such device

These seem similar problems:

Computer freezes. /var/log/messages:

Jan 20 08:21:49 madonna kernel: ReiserFS: warning: is_leaf: free space seems wrong: level=1, nr_items=15, free_space=732 rdkey 
Jan 20 08:21:49 madonna kernel: ReiserFS: hda2: warning: vs-5150: search_by_key: invalid format found in block 1573149. Fsck?
Jan 20 08:21:49 madonna kernel: ReiserFS: hda2: warning: vs-13070: reiserfs_read_locked_inode: i/o failure occurred trying to find stat data of [4 44149 0x0 SD]

20070203

Disabled using_dma with the command: hdparm -d0 /dev/hda. Drive settings are (hdparm -i /dev/hda):

Model=WDC WD800BB-22JHC0, FwRev=05.01C05, SerialNo=WD-WMAM9H186674
Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec SpinMotCtl Fixed DTR>5Mbs FmtGapReq }
RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=66
BuffType=unknown, BuffSize=2048kB, MaxMultSect=16, MultSect=16
CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=156301488
IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
PIO modes:  pio0 pio3 pio4
DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2
UDMA modes: udma0 udma1 *udma2 udma3 udma4 udma5
AdvancedPM=no WriteCache=enabled
Drive conforms to: device does not report version:

20070209

Installed Ubuntu 6.10. Still computer stops responding sometimes.

I don't see ReiserFS warnings anymore: the drive is reformatted with the ext3 filessystem. Instead, this appears to be the last thing reported in /var/log/messages:

Feb  9 12:27:24 madonna kernel: [17179663.748000] portmap: server localhost not responding, timed out
Feb  9 12:27:24 madonna kernel: [17179663.748000] RPC: failed to contact portmap (errno -5).
Feb  9 12:27:24 madonna kernel: [17179663.748000] lockd_up: makesock failed, error=-5
Feb  9 12:27:59 madonna kernel: [17179698.748000] portmap: server localhost not responding, timed out
Feb  9 12:27:59 madonna kernel: [17179698.748000] RPC: failed to contact portmap (errno -5).
Feb  9 12:27:59 madonna kernel: [17179698.892000] NET: Registered protocol family 10
Feb  9 12:27:59 madonna kernel: [17179698.892000] lo: Disabled Privacy Extensions
Feb  9 12:27:59 madonna kernel: [17179698.892000] IPv6 over IPv4 tunneling driver

20070213

Computer stops even at BIOS. Motherboard is MS-6340 Micro-ATX with AMD Athlon 800 MHz processor, socket A (462). Bios:

Award Modular BIOS v6.00PG, An Energy Star Ally
Copyright (C) 1984-2000, Award Software, Inc.

W6340MS V2.5 081500 10:08:43

Main Processor : AMD Athlon(TM) 800MHz
Memory Testing :

Award Plug and Play BIOS Extension v1.00A
Primary Master : WDC WD800BB-22JHC0 05.01C05
Primary Slave  : None
Secondary Master : LG CD-ROM CRD-8521B 1.00
Secondary Slave : None

Press DEL to enter SETUP, ESC to skip memory test
08/15/2000-8363-686A-6A6LMM49C-00

Perhaps I should try a BIOS upgrade?

20070214

Next try. I connected the cdrom as a "slave" to ide0 and set the hard drive to "master". Before the hard drive was connected to ide0 as "cable select" and the cdrom was connected to ide1 as "cable select".

20070911

Sent mail to http://support.msi-computer.nl:

Produkt Benaming :  	K7TM Pro (MS-6340)
Produkt Versie : 	1.0A
BIOS Versie : 	W6340MS V2.5 081500 10:08
CPU Merk/Type : 	AMD Athlon 800MHz
Besturings Systeem : 	Linux, Ubuntu 7.04
Omschrijving : 	Computer loopt na verloop van tijd vast, binnen het uur. 
  Op moederbord zijn geplofte condensatoren zichtbaar. Kan ik moederbord 
  laten repareren of via jullie aan vervangende condensatoren komen?

Comments

blog comments powered by Disqus